Păstrați normalitatea copiilor

cât-de-greu-construim-o-relație-de-cuplu
Cât de greu construim o relație de cuplu ?
February 21, 2017
Ascultarea Parentală
July 11, 2017

Păstrați normalitatea copiilor

LONDON, ENGLAND - AUGUST 05: Sanya Richards-Ross of the United States crosses the line to win the gold in the Women's 400m Final on Day 9 of the London 2012 Olympic Games at the Olympic Stadium on August 5, 2012 in London, England. (Photo by Ian Walton/Getty Images)

Spread the love

Cu toții ne dorim să avem copii speciali pentru că astfel ne simțim și noi speciali. Dare care este prețul plătit de copiii noștri?

Unii dintre noi sunt atât de dornici să crească următorul Einstein, Đoković sau următoarea Nadia Comăneci, încât își forțează  copiii să exceleze la o activitate sau alta. Vor să fie nu doar buni la ceva, ci grozav de buni la ceva. Cu toții cunoaștem senzația de mândrie care ne cuprinde când spunem lumii că avem un copil „de nota zece”, un jucător sclipitor de tenis sau că a fost „acceptat la medicină”. Mai ales când sunt mici, copiii rezonează și se forțează să stingă setea eului nostru.

Unul din motivele pentru care tânjim atât de mult să avem copii plini de succes e că avem tendința de a căuta validare prin intermediul lor. Ne evaluăm copiii în funcție de colegii lor. Se descurcă mai bine sau mai prost decât copiii prietenilor noștri? Citesc mai bine sau mai prost, sunt mai ascultători sau mai neascultători, sunt mai buni sau mai slabi pe teren sau în arenă? Suntem dornici să maximizăm potențialul copiilor noștri.

Deși copiii noștri nu se nasc cu niciuna dintre preocupările lumești, învață devreme că fac parte dintr-o lume competitivă împărțită tranșant între cei care reușesc și cei care nu. Învață că sunt măsurați în funcție de criterii exterioare lor: note, remarcile profesorilor, felul în care sunt văzuți de ceilalți copii. Din păcate învață și despre etichete: TDA, TSA, tulburare de învățare, tulburare bipolară- și, la celălalt capăt al spectrului: înzestrat și talentat. Învață că li se evaluează permanent comportamentul. Dacă nu corespund unor criterii acceptate social, se trezesc supuși umilinței.

Când ne învățăm copiii că succesul lor în viață depinde de performanță, copilăria este orientată către viitor, în loc să fie trăită pur și simplu ca o copilărie. Nu e de mirare că se micșorează copilăria. Văd anxietate peste tot în jurul meu. Aproape toată lumea se grăbește către viitor. Nu prea există prezență, nu prea există timp pentru a savura ce este extraordinar în normal.

A încuraja explorarea este o modalitate de a cinsti ființa copilului. Subliniez cât e de important să ne ajutăm copiii să înțeleagă că sentimentul lor de valoare nu e bazat pe realizări.

Chiar dacă ne dorim excelență din partea copiilor, e de preferat să nu se întâmple niciodată pe seama incapacității de a se bucura de normalitate. Când îi  îndepărtăm pe copii de normalitate, îi învățăm să fie fermecați doar de exagerări ale vieții. Ajung să creadă că doar fastuosul și fabulosul sau super-eroii desenelor animate din ziua de azi,  trebuiesc  observate și aplaudate. Prin urmare țintesc mereu spre „mai mare” și „mai bun”.

Îți sugerez să subliniezi pentru copiii tăi următoarele momente care nu ies prea mult din comun:

 • Bucuria primei înghețate dintr-o vară
 • Foșnetul frunzelor uscate ale toamnei
 • Scârțâitul zăpezii într-o zi geroasă
 • Mirosul de aluat pus la copt când trece pe lângă o plăcintărie
 • Secretele nespuse dintre rafturile unei biblioteci
 • Încântarea de a dormi un prieten la tine
 • Gustul mâncării preferate
 • Lumina soarelui care apune
 • Mirosul rufelor spălate când le împăturim
 • Liniștea lunii când stingem lumina la culcare
 • Atingerea pielii când ne ținem de mână
 • Lista rămâne deschisă , puteți să o personalizați

Când copiii tăi învață să se bucure de astfel de momente, dispare nebunia de a vrea mai mult, mai strălucitor, mai mare. Cresc pentru a deveni adulți care își concentrează atenția asupra a ceea ce se află în fața lor, nu a ceea ce nu se află în fața lor.

4 Comments

 1. Hi there, I would like to subscribe for this website
  to get most recent updates, therefore where can i do it please
  help out.

 2. Very good info. Lucky me I recently found your site by chance (stumbleupon).
  I’ve saved as a favorite for later!

  • doctor says:

   Thank you for your appreciation.
   For personal reasons I took a break for two years. I plan to resume articles that are meant to shed some light for those of you who want to find it.

Leave a Reply

Your email address will not be published.