Nu-ți idealiza iubitul! Principiul 5/10

Să crestem un copil fericit!
Un copil fericit!
June 1, 2020
stima de sine
Arta de a avea întotdeauna dreptate
June 15, 2020

Nu-ți idealiza iubitul! Principiul 5/10

Nu-ți idealiza iubitul!jpg

Nu-ți idealiza iubitul!jpg

Spread the love

Nu-ți idealiza iubitul! Premisa este în mod clar narcisistă. „Cine se aseamănă se adună”. Am cunoscut oameni care, în momentul în care își prezintă partenerul, încep să-i fluture CV-ul, ca și cum ar dori să-l scoată la vânzare. Să te lauzi cu persoana iubită înseamnă să o transformi într-un obiect al dorințelor tale, o realizare „personală” sau un triumf. Unii își poartă partenerii ca pe niște medalii, alături de alte obiecte de valoare.

Nu spun că trebuie să fim insensibili la atributele persoanei pe care o iubim. Însă admirația este un lucru, iar idolatria bazată pe profit este altul. Atunci când stima de sine depinde de valoarea partenerului tău, planează asupra ta o sabie cu două tăișuri. Nu vei putea să te ocupi tu însuți de creșterea personală. Vei trăi conectat la un ego străin. Mai devreme sau mai târziu, vei sfârși prin a exagera câteva dintre virtuțile sale ca să se reflecte în propria ta acceptare. Repet: dacă ceea ce dorești este să lauzi calitățile partenerului tău pentru a le mări pe ale tale, te vei osteni la nesfârșit să menți „buna imagine” a acestuia și îți vei pierde punctul tău intern de referință.

Moduri prin care ne idolatrizăm iubitul în scopul de a deturna realitatea în favoarea „iubirii”

             

Mulți oameni doresc să-l scoată pe cel iubit din realitate și să-i confere un caracter astral. Acum că umple ființa noastră el este Omniprezent . Este Omnipotent, de vreme ce le poate pe toate. Mă întreb: Ce anume te determină să-ți dorești un partener cu superputeri? Nu ești prea mare ca să te joci cu super-eroi?

              

Nu-ți idealiza iubitul, astfel te vei împiedica de realitate și descoperi că partenerul tău transpiră, miroase, devine deprimat, frustrat, egoist uneori, se înfurie, plânge și așa mai departe.

1.Dragostea oarbă sau a ignora ce este rău

        

        O mulțime de oameni iubesc numai partea care le convine la partenerul lor sau cea care îi afectează mai puțin. ”Soțul meu este infidel? Partea asta nu mă interesează.” „Ea consumă alcool? Nu știu ce vrei să spui.” Sau: „Partenerul meu joacă banii în cazinouri? Nu cred că este adevărat”. Acestea sunt tactici de supraviețuire pentru a face față unei relații care ne depășește. Nu-ți idealiza iubitul! Când planează pericolul, unii fac ca struțul crezând că micșorează pericolul în acest mod. Un gest infantil. Doar copii își acoperă ochii cu mâinile și cred că: „Dacă nu văd, nu există”.

        

        Există o anumită imaturitate și iresponsabilitate în decizia de a nu ține cont de comportamentele negative ale partenerului.

               

Între optimismul euforic al îndrăgostitului și scepticismul inteligent al iubirii mature, ți-l recomandat pe acesta din urmă, dacă nu există fluturași sau lilieci în stomac.

2. Minimalizarea problemelor sau „Nu e chiar așa de rău”

        

        Există oameni care trăiesc ascunzând mizeria sub covor, până când într-o zi aceasta dă pe din afară. Aici problemele nu sunt ignorate. Ele sunt reduse sau interpretate cu bunăvoință, când de fapt nu este cazul.

         

        Îmi amintesc de o femeie căsătorită cu un bărbat alcoolic și extrem de violent. Când era atacată de către soțul ei, își acoperea fața cu mâinile și repeta cu voce tare: „ Dumnezeu nu bate cu parul, bate cu palma”. Credința ei era că Dumnezeu ne dă o mulțime de dificultăți ca să creștem și să învățăm. Dar EL nu intenționează niciodată să ne facă rău. „Ceva trebuie să învăț din povestea asta. Ceva trebuie să-mi comunice viața”- spunea ea. I-am răspuns că probabil viața, Dumnezeu sau cosmosul, îi sugerau să fugă cât mai departe posibil și să-l denunțe pe agresor. Ea considera că soțul ei era un instrument care îi permitea să se purifice. Nu doar îl idealiza, îl  sanctifica!

3. Te prefaci că ești prietenul celui care te-a rănit

               

Aici strategia este să ștergi cu buretele și să o iei de la capăt. Cheia este să-i oferi partenerului statutul de „ prietenă” sau „prieten”, pentru a-i salva maiestuozitatea. „Nu este un soț bun, dar este un prieten excelent”. Sau: „Ca soție este un dezastru, dar ca prietenă este excepțională”. Poate cineva care ani de zile ți-a făcut viața amară să se transforme brusc și fără resentimente într-unul dintre cei mai buni prieteni? Prietenii sunt respectați și admirați. Sunt iubiți și li se acordă încredere. Nu putem schimba statutul emoțional al unei relații ca prin magie și nu putem ignora trecutul. Să ierți nu înseamnă să suferi de amnezie, ci să-ți amintești fără durere. Acest lucru se realizează printr-un efort interior susținut, nu printr-un ordin.

             

   A fi „prieten” cu cineva pe care îl iubești și nu te iubește nu este altceva decât o „stupiditate sentimentală”, care fără îndoială te va răni. Nu-ți idealiza iubitul! Nu-ți supraestima puterile!

4. Te concentrezi asupra celor bune și le exagerezi

          

      Evidențiezi  performanțele în defavoarea nereușitelor, deși acestea din urmă sunt numeroase și mult mai grave. Dacă partenerul tău îți repetă obsesiv că ești cel mai frumos, unic, special, strălucitor, sexi, original, creativ etc, etc, bucură-te! Dar nu o lua ca literă de lege și nu crede tot ceea ce zice.

Ne înșelăm în dragoste când ne îndrăgostim de o persoană asupra căreia imaginația noastră proiectează perfecțiuni inexistente.

       

Tu cât de mult proiectezi? Ești conștient de aceasta?   

În încheiere doresc să vă reamintesc că ați citit o recenzie despre cel de-al cincelea principiu de supraviețuire afectivă din cartea ”Cum să nu mori din dragoste” a lui Walter Riso

Leave a Reply

Your email address will not be published.