Iubirea-distantă
Iubirea distantă
August 31, 2020
Personalitatea-obsesională
Personalitatea obsesională
September 13, 2020

Iubirea egoistă

iubirea-egoistă

iubirea-egoistă

Spread the love

Dacă ești prins in iubirea egoistă a unui narcisist, te vei simți tot timpul ca un satelit afectiv. Ego-ul funcționează, în relațiile interpersonale, ca o stea pâlpâitoare: ocupă locul central, este orbitor și, dacă te aproprii prea tare, te pulverizează. 

Stima de sine este unul dintre elementele indispensabile care stau la baza bunăstării și imunității psihologice. Pentru a crește ca ființă umană, este vital să te iubești pe tine însuți.

În cazul narcisismului însă, problema ia o turnură cu totul diferită, pentru că acest impuls vital se transformă în laudă de sine, egolatrie și egocentrism.

Inacceptabila propunere amoroasă a narcisismului se învârte în jurul a trei atitudini iraționale:

 • Lipsa de considerație afectivă: „Nevoile mele sunt mai importante decât nevoile tale”,
 • Infatuare/superioritate: „Ce noroc ai că sunt împreună cu tine”,
 • Hipersensibilitate la critică: „Dacă mă critici, înseamnă că nu mă iubești”

De ce ne împotmolim în iubirea egoistă?

Există cel puțin trei scheme comportamentale negative care măresc posibilitatea de a stabili relații cu persoanele narcisiste. 

1. Indezirabilitate personală: „Am nevoie de o relație care să-mi confere un statut”

Unii indivizi au nevoie să se identifice cu persoane faimoase sau celebrități pentru a se simți realizați și pentru a-și imagina că viața lor are mai mult sens.
Subliniez că nu neg importanța admirației, ci semnalez cât de periculoasă poate fi admirația nemăsurată și irațională, tendința de a-l venera pe celălalt ca pe o zeitate.

2. Dăruire necondiționată: „Am nevoie disperată să dăruiesc iubire”

Iubirea universală este una, iar iubirea de cuplu, cu totul altceva. În primul caz nu există certificat de garanție și nici recompensă. Oare Maica Tereza aștepta înapoi gratitudine sau vreo formă de compensație? În cel de-al doilea caz, avem însă nevoie de un anumit feedback, pentru că în joc se află supraviețuirea eu-lui nostru. Iubirea sănătoasă implică un schimb între parteneri. Firește că nu este vorba despre o contabilitate precisă. Uneori, unul dintre parteneri oferă mai mult decât primește și asta nu contează. Însă dacă, după ce dai totul cu ambele mâini, nu primești nimic de la partenerul tău, în tine începe să încolțească îndoiala, iar resentimentele încep să câștige tot mai mult teren. Visul oricărui „dăruitor compulsiv” este să găsească un „receptor nesătul”, iar această fantezie prinde viață numai atunci când întâlnește un narcisist consecvent, pursânge. Și aici, în această complicitate tacită și aproape patologică, dăruirea devine distructivă, acceptând iubirea egoistă. 

Strategia de supraviețuire afectivă în cazul în care cunoști iubirea egoistă.

Ai de ales ales dintre:

1. Să recunoști supremația narcisistului și să îi aduci onoruri.

Comportamentele cele mai reprezentative pentru această strategie sunt:

 • Să adopți o postură subordonată, pentru a nu tulbura grandomania partenerului.
 • Să-ți arăți constant admirația prin: elogii, cuvinte de laudă, complimente și confirmări.
 • Să accepți că dovezile de iubire, dacă există, sunt puține pentru că „acesta este felul său de a fi”, pe care tu trebuie să-l respecți.
 • Să te menții în umbră, pentru a nu concura cu celălalt.
 • Ideal ar fi să te concentrezi numai pe reușitele narcisistului și să te bucuri de ele, uitând de tine însuți.
 • Dacă încerci să le semnalezi vreo scăpare sau vreo greșeală, trebuie să o faci cu absolută diplomație și delicatețe. Este nerecomandat să fii direct, pentru că sunt foarte sensibili.
 • Să contribui la buna lor imagine cu toate mijloacele posibile.
 • Să te lași manipulat din când în când, pentru a evita certurile. 
 • Este important să dezvolți o „rezistență la indiferență”.

Ce părere ai? Ești dispus/ă să adopți această tactică blândă? Ai darul răbdării și docilitatea necesară? 

2. Să îl cobori de pe piedestalul său și să-l pui la locul cuvenit

Această strategie încearcă să reinstaureze democrația în relația de cuplu. Doar așa poți contracara această formă de iubire toxică. Consecința acestei alternative, poate fi despărțirea, din moment ce argumentul tău principal „ Nu ești atât de special pe cât crezi” lovește fix în ego-ul lui. Iată câteva dintre comportamentele care definesc această atitudine:

 • Să renunți la admirația și la complimentele care nu caută să alimenteze decât ego-ul celuilalt.
 • Să nu colaborezi din obligație la păstrarea bunei lui imagini. Să te îmbraci, aranjezi și comporți după cum crezi de cuviință. 
 • Să nu-ți reprimi criticile sau dezacordul atunci când acestea sunt juste sau îndreptățite. Asta nu înseamnă, însă, că trebuie să te răzbuni sau să-l pedepsești pe celălalt.
 • Să încerci să fii realist/ă. Vei avea parte de foarte puține gesturi altruiste, așa că cel mai bine este să nu le faci reproșuri în acest sens, și cu atât mai puțin să le cerșești generozitate.
 • Cea mai bună metodă de a dezarma un joc manipulator este să cunoști intențiile persoanei care încearcă să preia controlul. Odată ce-i cunoști motivația, tot ce ne rămâne de făcut este să nu intrăm în joc.

Vrei cu adevărat să îl pui pe narcisist la locul cuvenit sau încă îți mai dorești să împarți cu el luminile rampei? 

Cum să recunoști o persoană narcisistă înainte de a te lăsa cuprins de iubirea egoistă?

 • Lasă impresia că te ascultă atunci când îi vorbești, însă mintea îi este prizonieră propriului ego. Poți să verifici după o vreme dacă a reținut informația: spune-i din nou un lucru afirmat anterior. Probabil vei observa că nu și-l va aminti. Nu este vorba aici de lipsă de memorie, ci de lipsă de atenție.
 • Majoritatea conversațiilor tind să se învârtă în jurul persoanei sale: povestea vieții lui sau a ei, familia, realizările, serviciul său etc. Să nu crezi că ar fi vorba despre o discuție deschisă sau despre faptul că i-ai inspira încredere. Este pur și simplu egocentrism mascat.
 • Dacă îl contrazici sau îți exprimi dezacordul față de vreuna dintre opiniile sale, nu își va putea masca descumpănirea și incomoditatea. 
 • Va arăta, de fiecare dată când va avea ocazia, că poartă lucruri de firmă. Prin asta, dorește să puncteze că are gusturi excelente și că este mereu în pas cu moda.
 • Nu va spune niciodată „nu știu”. Poți să propui orice temă dorești. Se va comporta de parcă ar fi un adevărat erudit.
 • Tactica sa preferată va fi să-ți ia ochii și să-ți îndulcească auzul. Narcisiștii sunt persoane perspicace atunci când este nevoie să descopere punctele slabe ale celorlalți.
 • Va arăta un interes deosebit față de cunoștințele tale importante și care au un bun statut social.
 • Va încerca, încă din primul moment, să se sustragă regulilor și va căuta să se întrevadă un anumit sentiment de ură, foarte prost disimulat, atunci când va trebui să urmeze norme de comportament impuse de afară.

Atunci când persoana care țese iubirea egoistă ești chiar tu. Câteva observații:

Nu știu dacă ai încercat vreodată să te pui cu adevărat în locul partenerului tău și să înțelegi realmente ce crede și ce simte el. Asta ar presupune să-ți lași ego-ul deoparte, pentru a nu-i permite să-ți întunece judecata. 

Firește, să te preocupi și de ceilalți nu înseamnă să te transformi în sfântul Calinic de la Cernica, însă nu ți-ar prinde rău un pic de modestie. De unde să începi? Învățând să pierzi, jucând după reguli, neimpunându-ți punctul de vedere, interesându-te de ceilalți și acceptând faptul că poți comite greșeli. 

Să fii modest înseamnă să fii conștient de propria insuficiență. Nu-ți face griji, aceasta nu are nimic de-a face cu subaprecierea și cu un nivel scăzut al stimei de sine. Cel modest pur și simplu nu își supraapreciază calitățile și nici nu se fălește cu ele, nu le afișează și nici nu reproșează altora lipsa acestora, ci le trăiește și se bucură de ele fără a da mare importanță gurii lumii.

Te întrebi, probabil, de  ce ești așa. Există multe răspunsuri posibile. Poate că părinții tăi au fost foarte indulgenți cu tine, te-au evaluat în mod exagerat sau poate că nu ai avut parte de disciplină din partea lor. Ori, se poate ca ei să nu te fi învățat cum să tolerezi frustrarea și să-ți manevrezi emoțiile. Copilăria ta ar fi putut fi marcată de modele care obișnuiau să îi exploateze pe ceilalți și ai fi putut învăța că manipularea este singura cale de supraviețuire. Unii narcisiști devin așa, încercând să compenseze stima de sine scăzută, căutând echilibru într-o aroganță exagerată. Un alt factor de luat în seamă a fost acela că ai fost copil singur la părinți și aceștia te-au educat ca pe un prinț sau prințesă. În fine, schema grandomaniei se învață și capătă forță pe tot parcursul vieții, până în punctul în care uneori devine imposibil de înlăturat. Numai un profesionist ți-ar putea oferii pistele necesare pentru a ieși la lumină, iar asta este o responsabilitate pe care va trebui să ți-o asumi dacă vrei să duci o viață normală, care să nu-i afecteze pe cei la care ții.

Acest articol este o recenzie a cărții Iubiri toxice de Walter Riso

62 Comments

 1. yabanci says:

  Your new valuable key element points imply much someone like me and really more to an business office workers. With thanks; coming from everyone of us. Gisela Addy Lauro

  • doctor says:

   Thank you for your appreciation.
   For personal reasons I took a break for two years. I plan to resume articles that are meant to shed some light for those of you who want to find it.

 2. bedava says:

  one of our visitors a short while ago advised the following website Barbi Josh Owen

  • doctor says:

   Thank you for your appreciation.
   For personal reasons I took a break for two years. I plan to resume articles that are meant to shed some light for those of you who want to find it.

 3. 720p says:

  Excellent post. I am experiencing a few of these issues as well.. Gina Sloane Cindra

  • doctor says:

   Thank you for your appreciation.
   For personal reasons I took a break for two years. I plan to resume articles that are meant to shed some light for those of you who want to find it.

 4. turkce says:

  This is an example of a comment made on a post. You can either edit the comment, delete the comment or reply to the comment. Use this as a place to respond to the post or to share what you are thinking. Tamera Curtis Ramiah

  • doctor says:

   Thank you for your appreciation.
   For personal reasons I took a break for two years. I plan to resume articles that are meant to shed some light for those of you who want to find it.

   I regret not being able to participate in the discussions inspired by this article.

 5. turkce says:

  I could not refrain from commenting. Very well written! Lynett Skylar Kilby

  • doctor says:

   Thank you for your appreciation.
   For personal reasons I took a break for two years. I intend to resume articles that are meant to bring some light to those of you who wish to find it.

 6. turkce says:

  You made some decent points there. I looked on the internet to find out more about the issue and found most individuals will go along with your views on this website. Melisandra Euell Kutzenco

  • doctor says:

   Thank you for your appreciation.
   For personal reasons I took a break for two years. I intend to resume articles that are meant to bring some light to those of you who wish to find it.

 7. turkce says:

  Hiya, I am really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and web stuff and this is actually annoying. A good site with interesting content, this is what I need. Thanks for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email? Nolie Cosme Symer

  • doctor says:

   Thank you for your appreciation.
   For personal reasons I took a break for two years. I intend to resume articles that are meant to bring some light to those of you who wish to find it.

 8. turkce says:

  Everything is very open with a very clear explanation of the issues. It was truly informative. Your site is very useful. Many thanks for sharing! Lilyan Nappie Levon

  • doctor says:

   Thank you for your appreciation.
   For personal reasons I took a break for two years. I intend to resume articles that are meant to bring some light to those of you who wish to find it.

 9. turkce says:

  Have you ever thought about publishing an ebook or guest authoring on other blogs? I have a blog based upon on the same subjects you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my visitors would value your work. If you are even remotely interested, feel free to shoot me an e mail.| Sarene Garner Killian

  • doctor says:

   Thank you for your appreciation.
   For personal reasons I took a break for two years. I intend to resume articles that are meant to bring some light to those of you who wish to find it.
   Now podcasts are successful. I am thinking of approaching this way of communication.

 10. turkce says:

  Highly energetic article, I loved that bit. Will there be a part 2? Gabriell Arri Corrine

  • doctor says:

   Thank you for your appreciation.
   For personal reasons I took a break for two years. I intend to resume articles that are meant to bring some light to those of you who wish to find it.
   Although very late I promise to take your suggestion into consideration to continue this thread.

 11. turkce says:

  You ought to take part in a contest for one of the greatest blogs on the net. I am going to recommend this blog! Nolana Rock Knapp

  • doctor says:

   The generated Lorem Ipsum is therefore always free from repetition, injected humour, or non-characteristic words etc. Starr Leeland Caz

 12. turkce says:

  I really like and appreciate your blog article. Thanks Again. Awesome. Albertina Kellby Delwin

  • doctor says:

   The generated Lorem Ipsum is therefore always free from repetition, injected humour, or non-characteristic words etc. Starr Leeland Caz

 13. turkce says:

  Having read this I thought it was extremely informative. I appreciate you finding the time and energy to put this content together. I once again find myself personally spending way too much time both reading and posting comments. But so what, it was still worth it! Barrie Aurthur Jobey

  • doctor says:

   Thank you for your appreciation.
   For personal reasons I took a break for two years. I plan to resume articles that are meant to shed some light for those of you who want to find it.

 14. turkce says:

  After looking at a few of the blog posts on your web site, I seriously like your way of writing a blog. I saved it to my bookmark site list and will be checking back in the near future. Please check out my web site as well and tell me your opinion. Lynelle Arni Matthia

  • doctor says:

   Thank you for your appreciation.
   For personal reasons I took a break for two years. I plan to resume articles that are meant to shed some light for those of you who want to find it.

 15. turkce says:

  Hi there, I would like to subscribe for this website to take most recent updates, so where can i do it please assist. Juieta Duane Hepsiba

  • doctor says:

   Thank you for your appreciation.
   For personal reasons I took a break for two years. I intend to resume articles that are meant to bring some light to those of you who wish to find it.

 16. turkce says:

  I love it when folks come together and share opinions. Great blog, keep it up! Eddie Gideon Coombs

  • doctor says:

   Thank you for your appreciation.
   For personal reasons I took a break for two years. I plan to resume articles that are meant to shed some light for those of you who want to find it.

 17. turkce says:

  I and my pals were found to be following the great procedures located on your website while then I had an awful feeling I never expressed respect to the site owner for them. My women had been so stimulated to see all of them and have now simply been loving them. Appreciate your getting so helpful and also for picking certain remarkable subject matter most people are really wanting to discover. Our own honest apologies for not expressing gratitude to sooner. Sara Andre Skiest

  • doctor says:

   Thank you for your appreciation.
   For personal reasons I took a break for two years. I intend to resume articles that are meant to bring some light to those of you who wish to find it.

 18. turkce says:

  I wasI used to be able to find good infoinformationadvice from your blog postsblog articlesarticlescontent. Madel Brantley Simmons

  • doctor says:

   Thank you for your appreciation.
   For personal reasons I took a break for two years. I intend to resume articles that are meant to bring some light to those of you who wish to find it.

 19. turkce says:

  Hello. This post was extremely remarkable, especially since I was browsing for thoughts on this subject last Wednesday. Ediva Jae Sussi

  • doctor says:

   Thank you for your appreciation.
   For personal reasons I took a break for two years. I intend to resume articles that are meant to bring some light to those of you who wish to find it.

 20. erotik says:

  Awesome write-up. I am a normal visitor of your web site and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I will be a frequent visitor for a long time. Darlene Ambrosius Rory

  • doctor says:

   Thank you for your appreciation.
   For personal reasons I took a break for two years. I intend to resume articles that are meant to bring some light to those of you who wish to find it.

 21. erotik says:

  I am genuinely grateful to the owner of this site who has shared this great paragraph at here. Jackqueline Gale Sternlight

  • doctor says:

   Thank you for your appreciation.
   For personal reasons I took a break for two years. I intend to resume articles that are meant to bring some light to those of you who wish to find it.

 22. erotik says:

  This is a great start and introduction. I think you do not have to worry about your English. You write better than a lot of people who were born in English speaking countries. Bessie Salvatore Sieracki

  • doctor says:

   Thank you for your appreciation.
   For personal reasons I took a break for two years. I plan to resume articles that are meant to shed some light for those of you who want to find it.
   The article is written in my native language: Romanian. You must have read the translation provided by Google.

 23. erotik says:

  Having read this I thought it was very enlightening. I appreciate you taking the time and energy to put this content together. I once again find myself spending way too much time both reading and posting comments. But so what, it was still worth it! Happy Godwin Bobbee

  • doctor says:

   Thank you for your appreciation.
   For personal reasons I took a break for two years. I intend to resume articles that are meant to bring some light to those of you who wish to find it.

 24. erotik says:

  Very good point which I had quickly initiate efficient initiatives without wireless web services. Interactively underwhelm turnkey initiatives before high-payoff relationships. Holisticly restore superior interfaces before flexible technology. Completely scale extensible relationships through empowered web-readiness. Claire Hakim Trip

  • doctor says:

   Thank you for your appreciation.
   For personal reasons I took a break for two years. I intend to resume articles that are meant to bring some light to those of you who wish to find it.

 25. erotik says:

  I simply desire to inform you you that I am new to having a blog and completely cherished your website. Quite possibly I am prone to store your blog post . You certainly have impressive article content. Get Pleasure From it for share-out with us your favorite internet site information Sosanna Lazarus Barbabra

  • doctor says:

   Thank you for your appreciation.
   For personal reasons I took a break for two years. I intend to resume articles that are meant to bring some light to those of you who wish to find it.

 26. erotik says:

  Heya i am for the first time here. I found this board and I find It truly useful & it helped me out a lot. I hope to present something again and help others such as you helped me. Flore Jocko Hazeghi

  • doctor says:

   Thank you for your appreciation.
   For personal reasons I took a break for two years. I intend to resume articles that are meant to bring some light to those of you who wish to find it.

 27. Thanks for the good article, I hope you continue to work as well.Спаситель на продажу

  • doctor says:

   Thank you for your appreciation.
   For personal reasons I took a break for two years. I intend to resume articles that are meant to bring some light to those of you who wish to find it.

 28. Thanks for the good article, I hope you continue to work as well.Спаситель на продажу

  • doctor says:

   Thank you for your appreciation.
   For personal reasons I took a break for two years. I intend to resume articles that are meant to bring some light to those of you who wish to find it.

 29. Good day! I just would like to give you a huge thumbs up for your great info youve got right here on this post. I will be coming back to your website for more soon.

 30. Can I just say what a comfort to discover someone that actually knows what theyre discussing on the internet. You definitely know how to bring an issue to light and make it important. More people must check this out and understand this side of the story. I cant believe you arent more popular since you certainly possess the gift.

 31. Itís difficult to find experienced people in this particular topic, but you seem like you know what youíre talking about! Thanks

Leave a Reply

Your email address will not be published.