Puterea-de-seducție-a-sociopatului
Puterea de seducție a sociopatului
August 23, 2020
iubirea-egoistă
Iubirea egoistă
September 4, 2020

Iubirea distantă

Iubirea-distantă

Iubirea-distantă

Spread the love

Iubirea distantă, întâlnită în relația o persoană cu înclinație schizoidă, este o formă mai ascunsă de agresiune. Este cealaltă față a anti-iubirii. Despre prima față a anti-iubirii am vorbit în articolul intitulat „Iubirea violentă”.

Cum să rămâi impasibil în fața lipsei de chef a celuilalt? Indiferența schizoidului este letală, pentru că nu își are originea în ego ( așa cum se regăsește la narcisist), nici în lupta pentru supraviețuirea celui mai puternic ( ca la subiectul antisocial), ci într-o detașare esențială: absența emoțiilor nu are alt motiv decât însăși absența. Tipul schizoid este o gaură neagră interpersonală, în care orice dovadă de afecțiune dispare fără urmă. 

Haideți să înțelegem trei dintre mecanismele care stau la baza acestei maniere de a stabili legături cu ceilalți: „Autonomia mea nu este negociabilă”; „Nu îți  înțeleg  sentimentele  și  emoțiile” și    „ Pot trăi și fără iubirea ta”.

Cultul libertății: „Autonomia mea nu este negociabilă”
Îmi place să cred că nu există persoane care să nege faptul că autonomia este o valoare indispensabilă pentru dezvoltarea psihologică și emoțională. Dar, una este independența rezonabilă și cu totul alta este dependența de libertate. Schizoidul caută în singurătate un refugiu pentru propria existență și face ca independența să se transforme în izolare, singurătate și lipsă de comunicare. 

O analogie potrivită pentru a le putea înțelege mai bine modul în care se comportă este aceea cu nisipurile mișcătoare. Cu cât dăruiești mai multă iubire unui schizoid, cu atât te vei afunda mai tare în singurătate, vei cunoaște iubirea distantă pentru că el se va îndepărta de tine.

Analfabetism emoțional: „Nu îți înțeleg sentimentele și emoțiile”

Majoritatea schizoizilor suferă de o boală psihologică numită alexitimie, care constă în incapacitatea de a procesa informația emoțională și/sau afectivă, fie ea proprie sau străină. 

Poate că iubirea distantă nici măcar nu este iubire. Nu știm cu certitudine ce se întâmplă în mintea unui schizoid. În orice caz, nu este loc de consolări și justificări: indiferența este o tortură care ucide încet

Autosuficiență afectivă: „Pot trăi și fără iubirea ta”

 Dependenții gândesc astfel: „Nu sunt în stare să trăiesc fără tine”, „Tu ești totul pentru mine”. Sub influența atașamentului bolnăvicios, iubirea se transformă într-o obsesie a cărei unică finalitate este „de a trăi pentru celălalt”. Însă cealaltă extremă este la fel de nocivă. Indiferența radicală este profund distructivă pentru o persoană care speră să fie iubită. 
În ceea ce privește capacitatea de a se retrage dintr-o relație, schizoidul este, fără îndoială, lider . El nu se roagă să fie iubit, cere foarte puțin spre nimic, nu imploră, nu oferă sugestii și nu participă la îmbunătățirea relației.

Putem avea o relație sănătoasă cu o persoană schizoidă?

Mulți oameni se resemnează cu ideea că partenerul lor este o persoană solitară și foarte puțin comunicativă, însă una este să fii introvertit, ceea ce este acceptabil, și cu totul alta să transformi insensibilitatea într-un mod de viață.

Ca strategie de supraviețuire afectivă în iubirea distantă, ai de ales între:

 1. Să accepți indiferența ca mod de viață și să te transformi într-un schizoid fals. Comportamentele cele mai reprezentative pentru această atitudine sunt:
 • Să devii indiferent sau distant din punct de vedere afectiv( sau cel puțin să te prefaci că ești).
 • Să-ți modifici, sublimi și/sau reprimi nevoile sexuale.
 • Să institui, pentru fiecare dintre parteneri, un spațiu personal foarte bine delimitat.
 • Să ai o viață socială de cuplu foarte săracă sau inexistentă.
 • Să nu te aștepți la nimic din partea celuilalt.

2. Să nu te lași cuprins de răceala lor afectivă  și să ceri o iubire completă. Din păcate acestă strategie, mai devreme sau mai târziu, va conduce către o confruntare lipsită de sens.

Menționez câteva dintre comportamentele care definesc această atitudine:

 • Să nu renunți la emoțiile tale și să exprimi asertiv faptul că este nevoie de o schimbare în relația voastră.
 • Să nu accepți izolarea extremă și comportamentele menite să pună distanță între voi. Să hotărăști ce lucruri se fac sau nu împreună.
 • Să spui direct că dacă nu va avea loc o schimbare în felul său de a simți, transmite și împărți iubirea, relația nu va continua.
  Dacă într-adevăr îți dorești acest lucru, întreabă-te cu sinceritate: dispui de afecțiunea, tăria de caracter și toleranța la frustrare necesare?

Cum să recunoști o persoană schizoidă înainte de a te îndrăgosti?

 • Reacțiile lor emoționale vor tinde să fie plate și lipsite de expresivitate.
 • Relațiile intime nu îi vor provoca foarte mare plăcere. Le va accepta scrâșnind din dinți, atâta vreme cât nu există angajamente la mijloc.
 • Vei simți că este nevoie să preiei inițiativa în toate.
 • Va fi o persoană solitară, cu puțini prieteni și cu o istorie sentimentală foarte săracă.
 • Planurile lor de viitor sunt foarte sărace în țeluri.
 • Îți va lăsa impresia unei persoane imune la critica sau lauda celor din jur.
  În cazul în care  persoana schizoidă ești chiar tu, cititorule, iată câteva observații: 

Știu că ai nevoie de un sprijin pentru a înfrunta societatea din care faci parte împotriva voinței tale. Însă, pentru asta, nu este nevoie să faci pe cineva să se îndrăgostească de tine. Ar fi mult mai util să-i mărturisești partenerului „adevăratele tale pretenții”. Pentru tine ar fi ca o ușurare, de vreme ce vei scăpa de „persecuția” și de intruziunea care te preocupă atât de tare. Fă-ți propria listă de avantaje și dezavantaje și vei vedea că am dreptate. Eliberează-ți partenerul de speranța inutilă și lasă-l să plece. Apoi, cine știe, poate vei găsi pe cineva care să-ți semene și căruia îi place singurătatea tot atât cât îți place și ție.

Dacă te uiți în urmă, este posibil să vezi că ai fost  crescut într-un mediu familiar excesiv de formal, rigid și rezervat, care te-a făcut să te îndepărtezi afectiv de oameni și ți-a indus o manieră rezervată de a socializa cu ceilalți. Nu putem nici să dăm deoparte aspectele biologice și ereditare care ar fi putut determina conformația felului tău de a iubi, dacă îl putem numi așa. Ajutorul profesional este absolut necesar în cazul tău. Lasă cel puțin un terapeut să intre pe teritoriul tău. 

Acest articol este o recenzie a cărții Iubiri toxice de Walter Riso

  

17 Comments

 1. Gina says:

  Traiesc de 4 ani cu astfel de persoană și mă complac pt ca depind emoțional de el.nu văd viața fără el.sau nu vreau sa văd. Are toate simptomele descrise doar că e foarte afemeiat și spune că cu altă femeie ar putea fi exact cum vreau eu

  • doctor says:

   Încercați să vă faceți un bilanț. Puneți pe hârtie ce aveți de câștigat și ce pierdeți ( sau ce nu obțineți) din această relație. Dacă beneficiile sunt pe minus ar fi util să vă gândiți la o schimbare. Rămâne întrebarea : ce din trecutul dumneavoastră vă face să rămâneți într-o relație toxică? Ce frici vă face să acceptați o relație în care nu sunteți fericită? Poate câteva ședințe de consiliere v-ar prinde bine. Formularea „mă complac pt ca depind emoțional de el.” este specifică unei persoane care nu are încredere în forțele proprii, o persoană cu înclinații dependente. Ori, dacă analizați situația veți conștientiza că starea de bine depinde de noi NU DE CEILALȚI!
   Vă urez să fiți înțeleaptă!
   Succes, aveți dreptul să fiți fericită!

  • doctor says:

   Din motive personale a trebuit să iau o pauză de doi ani din activitățile mele. Abia acum citesc postarea dumneavoastră . Sper din suflet că între timp ați câștigat înțelepciunea și curajul să ieșiți din această relație toxică.

 2. aksiyon says:

  When I originally commented I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on whenever a comment is added I recieve 4 emails with the exact same comment. Perhaps there is a means you are able to remove me from that service? Kudos! Roby Jethro Sheepshanks

  • doctor says:

   Thank you for your appreciation.
   For personal reasons I took a break for two years. I plan to resume articles that are meant to shed some light for those of you who want to find it.

 3. turkce says:

  You are still knocking it out of the park, good job. Dori Rufe Adon

  • doctor says:

   Thank you for your appreciation.
   For personal reasons I took a break for two years. I intend to resume articles that are meant to bring some light to those of you who wish to find it.

 4. Thanks for the good article, I hope you continue to work as well.Спаситель на продажу

  • doctor says:

   Thank you for your appreciation.
   For personal reasons I took a break for two years. I intend to resume articles that are meant to bring some light to those of you who wish to find it.

 5. Good day! I just would like to give you a huge thumbs up for your great info youve got right here on this post. I will be coming back to your website for more soon.

  • doctor says:

   Thank you for your appreciation.
   For personal reasons I took a break for two years. I intend to resume articles that are meant to bring some light to those of you who wish to find it.

 6. Can I just say what a comfort to discover someone that actually knows what theyre discussing on the internet. You definitely know how to bring an issue to light and make it important. More people must check this out and understand this side of the story. I cant believe you arent more popular since you certainly possess the gift.

 7. Itís difficult to find experienced people in this particular topic, but you seem like you know what youíre talking about! Thanks

 8. Eliza says:

  Schizoizii sunt capabili de emoții și sentimente și dăruire…pot fi foarte sensibili și ies din starea lor când găsesc o persoana potrivită!Iubesc cu toată ființa probabil o data în viață cu adevărat!O schizoida!😍

Leave a Reply

Your email address will not be published.