Calculul caloric este lipsit de sens!

Cum producem kilogramele in plus
Cum producem kilogramele în plus?
February 21, 2017
Instinctul de supraviețuire
Instinctul de supraviețuire
February 21, 2017

Calculul caloric este lipsit de sens!

Spread the love

Calculul caloric este pur teoretic și cu totul aproximativ din următoarele motive:

  • Dacă analizați indicațiile date de diferite tabele, veți observa că există variații importante pentru același aliment
  • Conținutul caloric al alimentelor fluctuează cât se poate de mult, în funcție de felul în care sunt consumate: crude sau preparate; cu sau fără grăsime
  • Proporția de grăsimi poate fi foarte diferită de la o bucată la alta, pentru carne, de exemplu. Totul depinde de felul  în care a fost crescut animalul, de modul de pregătire al bucății de carne și de felul în care a fost gătită
  • Calculul caloric nu ține cont de condițiile de absorbție  a lipidelor și glucidelor în intestinul subțire, absorbție care este influențată de prezența sau absența fibrelor din mâncare.
  • În prezența brânzeturilor fermentate, calciul din aceste brânzeturi captează o parte a grăsimilor care nu mai sunt absorbite. Astfel, caloriile respective se regăsesc în fecale.
  • „Natura” caloriilor acționează și asupra transformării lor: grăsimile saturate, de exemplu, sunt mai ușor de stocat, în vreme ce grăsimile polisaturate (ex Omega 3) sunt mai ușor folosite și deci „arse”.
  • În fine, un calcul caloric nu ține cont de ora când sunt ingerate alimentele. S-a demonstrat că absorbția glucidelor, a lipidelor și a proteinelor variază în funcție de ora zilei și chiar de anotimp. Absorbția este influențată și de mediul chimic pe care alimentele îl întâlnesc  în intestin. La rândul lui acest mediu depinde de natura nutrimentelor, de ordinea lor de intrare, precum și de volumul lor.

Iată de ce calculul caloric, care nu ține cont de toți acești parametri adiționali ( unii dintre ei caracteristici individului respectiv), se dovedește lipsit de sens!

Leave a Reply

Your email address will not be published.