În secolul al XVIII-lea, la curtea regelui Ludovic al XIV-lea, în timpul sărbătorilor pe care le ținea în grădinile sale, mulțimea de invitați obișnuia să calce iarba și florile pe care regele le iubea atât de mult. Pentru a proteja grădina, regelui îi veni ideea de a pune în diferite locuri mici însemne de avertizare: „Vă rugăm, nu rupeți iarba, nu călcați florile”, menite să îndrume oaspeții, delimitând locurile pe unde puteau să pășească și pe unde, nu. În franceză, aceste mici însemne purtau numele de „étiquette”. Cu timpul, cuvântul a ajuns să denumească regulile pe care trebuie să le respectăm în diferite situații de viață și care ne ajută să trăim alături de ceilalți.
Eticheta sau codul bunelor maniere ne transmit sfaturi încă din primii ani de viață și ne conduc în fiecare din activitățile noastre. Sunt un instrument care ne ajută să rezolvăm bine orice situație, și ca orice instrument ar fi util să-l învățăm să-l folosim încă din copilărie. A spune „te rog” și „mulțumesc”, a-ți prezenta colegii(când vin în vizită) părinților, a respecta ora de masă sau a nu cotrobăi prin sertarele surorii, sunt doar câteva mici exemple de reguli, pe care, învățând să le respectăm în familie, le vom putea aplica apoi și în relațiile sociale, obținând aprecierea de care avem cu toți nevoie.
Codul bunelor maniere înseamnă a ști să respecți intimitatea celuilalt, ați respecta copilul, chiar dacă el are „doar cinci anișori”, a nu-i adresa apelative jignitoare doar fiindcă el nu ripostează și nu te poate concedia. Apelativele jignitoare nu sunt decât exemple nefericite pe care cel mic le va prelua, integrându-le în educația sa din „cei șapte ani de acasă”.
A deveni o persoană politicoasă, respectuoasă și sinceră ar trebui să fie un țel al fiecărui adolescent sau tânăr. De multe ori avem pretenția de a fi tratați cu respect, însă tot de atâtea ori putem uita să manifestăm comportamentele pe care le dorim de la alții.
Există trei principii care formează fundamentul bunelor maniere:
Codul bunelor maniere ne pune la dispoziție:
Multe persoane își imaginează că ritmul alert al vieții nu le oferă timpul necesar pentru a manifesta un comportament politicos, plăcut și manierat. Această credință este complect falsă. A fi manierat, înseamnă a trece de la tipul de relații fast-food, la o viață cu o calitate de cinci stele!
Noi suntem cei care alegem calitatea comportamentului nostru!
2 Comments
Hi there! I could have sworn I’ve been to this site before but after reading through some of the post I realized it’s new to me.
Anyhow, I’m definitely glad I found it and I’ll be book-marking and checking back often!
Thank you for your appreciation.
For personal reasons I took a break for two years. I intend to resume articles that are meant to bring some light to those of you who wish to find it.