A te căsători cu amantul e ca și cum ai pune sare în desert

Chiar trebuie?
February 21, 2017
cum să mori din dragoste
Cum să nu mori din dragoste
February 21, 2017

A te căsători cu amantul e ca și cum ai pune sare în desert

Maria Plesca psiholog infidelitate conjugala

Maria Plesca psiholog infidelitate conjugala

Spread the love

Amanții își crează propriul lor microcosmos și reguli de supraviețuire. Câteva întâlniri clandestine în această conspirație amoroasă, te face să treci de la realitatea în alb și negru la una în culori. De aici și refuzul de a ieși din legătura amoroasă, indiferent din ce direcție ar veni presiunile împotriva ei. Nimeni nu vrea să piardă farmecul unei astfel de iubiri. Unii o fac uitând că a te căsători cu amantul este ca și cum ai pune sare în desert.

Ce te faci când, uneori, cei implicați, nemulțumiți fiind doar cu acel „aici și acum”, încearcă să legalizeze aventura? A se căsători cu amantul? Să iasă la lumină și să se arate în lume cu demnitate? „Să trăim fericiți până la adânci bătrâneți, cu ai mei, cu ai tăi și, cine știe, cu ai noștri!”

Tot statisticile ne spun că doar puține relații funcționează când decizi a te căsători cu amantul. Este foarte dificil să „reglementezi” dragostea pasională și să nu se schimbe nimic.

„Nu vreau să renunț la această fericire” Ai sesizat contradicția? Nu vrei să renunți la fericirea de a avea un amant. În același timp vrei să o denaturezi, să o scoți din microclimatul ei și să o duci acasă. Te întreb: cum îți dai seama dacă decizia ta nu  este influențată în principal de atașamentul față de plăcere? Cunoașterea celuilalt se rezumă la nebunia unei iubiri de laborator, ferită de microbii lumii exterioare?

„Vreau mai mult, am nevoie de mai mult” O relație interzisă poate avea efectul unei ședințe SPA.  Raporturi sexuale, masaje, mângâieri, cuvinte frumoase, reducerea stresului, blocajul frământărilor curente pentru câteva ore. Efectul de stațiune balneară crează o dependență profundă. Și ca orice dependență are un mecanism psihic clasic de răspuns. Ca în orice adicție (drog, tutun, alcool), nivelul de toleranță al organismului la substanță (în cazul nostru la amant) crește.  Pentru a menține senzația de plăcere la un nivel care să aducă satisfacții, vom avea nevoie de o cantitate mai mare de drog (timp petrecut cu iubi). De aici și nevoia de a te căsători cu amantul.

Amanți până când altcineva ne va despărți. Când te muți cu amantul, adesea se dă  dovadă de o naivitate și un egocentrism incredibil. Amanții au pretenția că și ceilalți trebuie să fie la fel de extaziați ca și ei. În ziua în care decid să înlocuiască partenerul cu amantul, devin și cinici. „Nu este problema mea cum va supraviețui, va vedea ea/el ce va face”. Dar ce faci când la mijloc sunt prinși niște copii. Un posibil scenariu: „ mama/tata se duce să trăiască cu un alt bărbat/femeie pentru că-l/o iubește foarte mult. Voi veți locui cu mine și veți avea un tată/mamă  nou/nouă. Îl veți vedea pe celălalt părinte ori de câte ori veți dori. Nu e fantastic?” Dacă copiii se îndoiesc de acest viitor luminos, mai adaugi „partea bună a lucrurilor va fi că veți avea doi tați/două mame și două case. Din păcate pentru copil, nici casa nici un nou părinte nu se aproprie de normalitate ci mai degrabă de traumă. De obicei în astfel da cazuri, totul își pierde bunul mers și explodează. Din păcate încă nu s-a inventat metoda prin care să înlocuiești partenerul cu amantul și totul să rămână neschimbat ca și cum nimic nu s-a întâmplat. Persoanele rănite de această decizie, dezvoltă  resentimente. Ei vor protesta, vor intra în depresie sau în cel mai bun caz își vor pune avocații la lucru.

Dacă faci parte din acel mic procent de oameni care reușesc, amintesc câteva considerente de care să ți cont înainte să te muți cu amantul.

1.Costurile sociale și pierderile emoționale. Nu lua decizia să te muți cu amantul înainte de a răspunde la întrebarea: „ești pregătit/ă să faci față atacurilor orchestrate de bunele maniere și morala inevitabilă?”. Există riscuri ca din punct de vedere social, relația ta să nu fie privită cu ochi buni și să fi sancționată. Poate apare cenzura din partea familiei tale. Mă repet, bucuria ta poate fi o pacoste pentru cei care își doresc să eșuezi. Există două tipuri de oameni. Unii care, dintr-un sentiment de vinovăție sau de frica a ceea ce spun oamenii, renunță.  Altă categorie care se călesc în fața criticilor și merg mai departe. Tu din ce categorie ești?

2.Declinul în pasiune. Aici lucrurile se complică. O ședință SPA nu se compară cu o relație la vedere. Când te muți cu amantul ai parte și de stresul susținut al vieții de zi cu zi care  clatină majoritatea marilor iubiri și libidoul în exces. De ce sunt atât de sigură de această afirmație? Pentru că vei intra în malaxorul vieții de zi cu zi cu un partener cu care ai un istoric plin de plăceri și cam atât. Perechile stabile, învață împreună cum să facă față unei realități care nu este atât de plăcută. În schimb, amanții nu „supraviețuiesc”, ei savurează! Dragostea reprezintă o condiție necesară într-o relație stabilă, dar nu este suficientă pentru ca o relație de cuplu să funcționeze perfect. Va trebui să aduci nirvana acasă și să o păstrezi. Cât despre fanteziile sexuale? Vor continua, în cazul în care copiii și oboseala o permit?  Nu va fi la fel, dar cui îi pasă, acum sunteți împreună!

3.Ai tăi, ai mei și cei care vor veni. Aici lucrurile se complică atât de mult încât prefer doar să menționez problema. Rămâne să discutăm altă dată pe acest subiect. Schopenhauer spunea„ În emisfera noastră monografică, căsătoria este pierderea a jumătate de drepturi și duplicarea îndatoririlor”. Nu strică să faci un calcul.

Walter Riso ne oferă șase  întrebări care te pot ghida înainte de a lua o decizie

  • Cu sau fără amant? Experiența arată că, dacă nu rezolvi în primul rând problemele cu actualul partener, scenariul tău de viață te va împinge spre aceleași probleme cu viitorul partener
  • Există riscul să rămâi și fără amant și fără partener? 50%-50%. Mutându-te repede la amant nu vei putea gestiona nici coabitarea, nici despărțirea.
  • Îl cunoști pe amantul tău suficient de bine încât să-ți dai seama dacă sunteți capabili sau nu pentru o viață de cuplu? Dacă nu ai decât povești frumoase de la hotel sau ședințe SPA, nu ai nimic.
  • Este dragoste ceea ce simți sau ai fost victima unui taifun care te învârte în aer fără să ai control asupra comportamentului tău? Înainte de a pune sare în prăjitură, înainte de a ateriza pe pământ, încearcă să fi realist.
  • Se poate construi ceva pozitiv acolo unde s-a provocat atâta durere celorlalți? Dragostea nu justifică totul. Potrivit celor care susțin acest punct de vedere, dragostea slăbește dacă este nevoie de minciună. Nu știu dacă este adevărat, dar merită analizat.
  • Preferata mea: Te poți baza pe loialitatea celui care ți-a fost amant, iar acum face parte din viața ta? No comment ! Aștept opiniile voastre!

În încheiere doresc să vă reamintesc că ați citit o recenzie despre cel de-al șaptelea principiu de supraviețuire afectivă din cartea ”Cum să nu mori din dragoste” a lui Walter Riso

2 Comments

  1. Mary Jergens says:

    You need to be a part of a contest for one of the highest quality sites on the net. I most certainly will recommend this web site!

Leave a Reply

Your email address will not be published.